top of page

HET VERHAAL VAN REKHA

Hoe verloopt dat, zo'n peterschap? We tonen het u met het verhaal van Rekha. Zij is vijf jaar wanneer sister Julie haar ouders, allebei 'day laborers' of dagloners, er in 2001 van kan overtuigen haar naar school te laten gaan. En dus krijgt ze een plaats in de boarding en de school van de missiepost in Palanpur, in Noord-Gujarat. Via Shisha Seva wordt Madeleine, een dame uit Antwerpen, het jaar daarop de meter van Rekha. Door de foto's en de brieven die haar worden toegestuurd, ziet Madeleine Rekha opgroeien van peuter tot zelfbewust jong meisje van 16. In 2013 beëindigt Rekha haar studie in de boardingschool en gaat ze elders voor thuisverpleegster studeren.

2001

Rekha is 5 jaar wanneer ze naar school kan. In Palanpur (Noord-Gujarat) krijgt ze een plaats in de boarding  (school + internaat) zonder dat het voor haar ouders een ondraagbare financiële last wordt.

2003

Rekha heeft wat tijd nodig gehad om te wennen. Maar nu is de boarding tijdens het schooljaar haar thuis.   Ze doet het goed op school, en ze geniet van alle activiteiten. De glimlach op haar gezichtje is veelbetekenend.

2006

Rekha is 10 jaar geworden. Ze behoort allang niet meer bij de allerkleinsten. En dus mag ze stilaan mee klusjes opknappen, zoals het schoonmaken van de slaapzalen of het vegen van het speelplein.

2007

Droevig én blij nieuws uit Palanpur. Binnen enkele maanden tijd is Rekha's oudere broertje overleden en is er een nieuw zusje bijgekomen. Dat laatste is een troost voor haar ouders in deze verdrietige tijden.

2009

Rekha blijft het erg goed doen op school. Jaar na jaar slaagt ze voor haar examens. Dit jaar mag ze na de zomervakantie al overgaan naar Standard IX.

2010

In de schoolvakanties gaat Rekha naar huis. Ze vindt het heerlijk om dan weer tijd door te brengen met haar ouders en haar twee jongere zusjes. Maar teruggaan naar de boarding doet ze nooit met tegenzin.

2011

Zelfde kledij, maar een andere Rekha: ze is nu een zelfbewuste jongedame. En ze mag nadenken over wat ze na volgend jaar wil gaan studeren. Ook in het India van vandaag is dat voor meisjes nog een 'luxe'.

2012

Rekha is 16. Tijd dus om de school en de boarding in Palanpur te verlaten. Maar ze heeft haar keuze gemaakt: ze gaat studeren voor 'home nursing' of thuisverpleging. En ze neemt afscheid van haar meter Madeleine...

Hieronder een greep uit de brieven die Madeleine over haar petekind Rekha kreeg. Met 12 euro per maand droeg zij jarenlang bij aan een betere toekomst voor Rekha. Ook vandaag zijn er nog altijd talloze meisjes en jongens die hun droom werkelijkheid kunnen maken... als u ze daar een beetje bij helpt.

bottom of page