top of page

WIE WAS PATER BINJE?

BINJE 1.jpg
BINJE 2.jpg

Jaren na zijn overlijden is de Belgische jezuïet Joseph Binje nog altijd alomtegenwoordig in en rond de missiepost van Wadrafnagar (in de staat Chhattisgarh). En niet alleen in de vele gedenktekens, maar ook in de gesprekken.

Joseph Binje, "José" voor de familie, is 18 wanneer hij in 1926 intreedt in het noviciaat van de jezuïeten in Drongen. In 1931 neemt hij in Marseille de boot die hem via Ceylon naar India zal brengen. Daar studeert hij op verschillende plaatsen filosofie en theologie. In 1939 wordt hij in Kurseong nabij Darjeeling, aan de voet van de Himalaya, priester gewijd. Jarenlang bekleedt hij diverse functies binnen de Belgische jezuïetenprovincie Ranchi. Tussendoor keert hij, in 1951, voor de eerste keer terug naar België. Na twintig jaar...

In 1967 wordt pater Binje naar de dan nog niet gesplitste deelstaat Madhya Pradesh gestuurd. Als parochiepriester in de stad Ambikapur richt hij uit het niets een school op, die binnen de kortste keren zo'n vijfhonderd leerlingen telt.

Maar het bisdom Ambikapur heeft honderd kilometer verder in Wadrafnagar, een junglegebied waar vooral adivasi-gemeenschappen wonen, een grote lap grond aangekocht. En de bisschop vraagt pater Binje om daar een nieuwe missiepost op te starten. De Belgische jezuïet is dan... 74 jaar.

Op het braakliggende terrein slaat pater Binje in mei 1982 zijn tenten op. Met geld dat hij in Europa heeft ingezameld, begint hij te bouwen. Nog geen jaar later staan er een school, een boarding (internaat), een kleine priesterwoning en een klooster voor de zusters, die er in 1983 hun intrek nemen. In 1985 komt er ook een kerk.

De parochie Wadrafnagar telt een dertigtal dorpen, verspreid in de jungle over een straal van vijftig kilometer. In dat gebied richt pater Binje nog eens zes 'satellietposten' op, elk met hun eigen school.

In 2000 wordt pater Binje met ernstige gezondheidsproblemen opgenomen in het ziekenhuis van Ambikapur. Hij zal zijn geliefde Wadrafnagar niet meer terugzien. Op 6 mei 2002 overlijdt hij, 92 jaar oud.

Al in 1982 zijn Madeleine Froment (op onderste foto), een nicht van pater Binje, en haar echtgenoot Guy Manfroy gestart met een peterschap voor Wadrafnagar onder de naam 'Enfant et Vie'. Die organisatie smolt later samen met Shisha Seva – Peterschap India.

bottom of page