top of page

ENKELE VAN ONZE REALISATIES

BOTEN 3.jpg
BOTEN 2 (1).jpg

Het botenproject

Langs de Narmada, een rivier in Gujarat, liggen veel dorpen die worden bewoond door adivasi’s. Hun enige bron van inkomsten is de visvangst. Ze werken met netten van op oude houten bootjes. Maar daarmee kunnen ze zich niet ver van de oever wagen. Als ze grotere boten met een motor hebben, kunnen ze verder weg varen, meer vis vangen en meer verdienen. Zulke boten zijn te vinden in enkele kustplaatsen van Gujarat (Alang, Bhavnagar…) waar op het strand schepen van over de hele wereld worden gesloopt. De reddingssloepen van die schepen zijn meestal nooit gebruikt en in uitstekende staat. Met wat onderhandelen kun je ze bemachtigen voor ongeveer 1.500 euro per stuk. Dankzij de inbreng van individuale sponsors en verenigingen, en van organisaties als de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS) van Beersel en Schilde, kon Shisha Seva een vijftiental van die boten aankopen. Ze werden toegewezen aan gezinnen die bereid waren hun kinderen naar de boardingschool in Ankleshwar te sturen. Het betekende een complete verandering van de economische situatie voor talloze families in de dorpen Sarfudin, Kalapia, Sakarpur en Borbatha.

​

PAGINA 6 SANITARY NAPKINS.jpg

Sanitary Napkins Manufacturing Unit

In Silchar, in de noordoostelijke deelstaat Assam, financierde Shisha Seva de oprichting van een Sanitary Napkins Manufacturing Unit. Dat is een kleinschalige werkplaats waar op een goedkope en duurzame manier degelijke maandverbanden worden geproduceerd. Het project kwam er op verzoek van de Sisters of Jesus and Mary. Die hadden vastgesteld dat veel meisjes en jonge vrouwen stierven door het gebruik van onhygiënisch materiaal tijdens de maandstonden. De Units werden bedacht en ontwikkeld door een Indiër, en de maandverbanden worden verkocht zonder tussenpersonen. Na een wat moeilijke opstart biedt de unit in Silchar nu werk aan een tiental ongeschoolde vrouwen, die hiervoor een speciale opleiding kregen. Belangrijker is nog dat het project voor vrouwen uit de wijde omgeving menstruele hygiëne toegankelijk en betaalbaar maakt.

SPEELTUIGEN.JPG

Speeltuigen en muziekinstrumenten

"Het kan niet dat adivasikinderen van bepaalde dingen verstoken blijven, alleen maar omdat ze adivasikinderen zijn." Dat was de stelling van father Thomas Kolady, toen verantwoordelijk voor de afgelegen missieposten Borpada en Paraspada in de jungle van Zuid-Gujarat. Shisha Seva was het daarmee eens en financierde de installatie van speeltuigen voor de boardings en scholen op deze twee plaatsen. Voor de grootste school, die van Paraspada, werd ook de aankoop van een projectie- en geluidsinstallatie en van een aantal typisch Indische muziekinstrumenten gesponsord. Die instrumenten worden gebruikt om de leerlingen een muzikale opvoeding te geven vanuit hun eigen rijke cultuur.

bottom of page